Ασφαλής χρήση και διαχείριση προσωπικών δεδομένων

Ασφαλής χρήση και διαχείριση προσωπικών δεδομένων

Αρ. Πρωτ. 7395/07.10.08

Προς Υπουργό
- Δικαιοσύνης


Η χρήση και διαχείριση προσωπικών δεδομένων των πολιτών από τρίτους είναι μία σοβαρή υπόθεση και γι' αυτόν τον λόγο στην χώρα μας οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν προσωπικά δεδομένα, είτε είναι ευαίσθητα είτε όχι, οφείλουν και πρέπει να λαμβάνουν σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δεν είναι, ωστόσο, λίγα τα περιστατικά όπου εταιρείες εμπορεύονται και προωθούν προσωπικά δεδομένα χωρίς σχετική άδεια, χωρίς δηλαδή τη γνώση και τη συναίνεση των ενδιαφερομένων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα εταιρείας που εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα ανυποψίαστων πολιτών αποστέλλοντας ηλεκτρονικά μηνύματα σε πιθανούς αγοραστές με τον προκλητικό τίτλο «Χρυσά πελατολόγια». Προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα και διευθύνσεις από 5.500.000 ιδιώτες και 950.000 επιχειρήσεις αποτελούν προϊόν πώλησης και διαπραγμάτευσης σε μορφή ειδικού προγράμματος επεξεργασίας ανάλογα με τις ανάγκες του υποψήφιου αγοραστή. Πρόκειται για μια λίστα στοιχείων που καλύπτει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, αλλά και ομογενείς μας σε 173 χώρες. Ο εκάστοτε κάτοχος των στοιχείων έχει τη δυνατότητα να τα ταξινομήσει και να τα επεξεργαστεί ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και τη χρήση που θέλει να κάνει. Το αντίτιμο που πληρώνει ο αγοραστής κυμαίνεται ανάλογα με το πόσο αναλυτικά είναι τα στοιχεία που επιθυμεί να έχει στην κατοχή του. Η τιμή πώλησης των προσωπικών μας δεδομένων σε εταιρείες, φτάνει ακόμα και τα 1.000 ευρώ, ανάλογα με το αν η λίστα περιλαμβάνει μόνο τηλέφωνα και διευθύνσεις, ή αν ο αγοραστής επιθυμεί να λάβει και ηλεκτρονικές διευθύνσεις και φαξ.
Το πρόγραμμα που προμηθεύει τα προσωπικά δεδομένα πολιτών έχει τη δυνατότητα παροχής ετικετόγραφου για εκτύπωση ετικετών και μαζική αποστολή, αλλά και σύστημα ονομαστικής προ-αναγνώρισης.
Παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας ο Νόμος 2472/1997 αναφορικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων είναι σαφής, φαίνεται να μην εφαρμόζεται στην πράξη από επιτήδειους που πωλούν τα προσωπικά μας δεδομένα χωρίς να ενδιαφέρονται για την μετέπειτα χρήση τους. Σύμφωνα μάλιστα και με την Οδηγία 2002/58/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12/7/2002 απαγορεύεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων είτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση του αποδέκτη-παραλήπτη.
Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης κατάστασης που λαμβάνει η χρήση των προσωπικών στοιχείων χωρίς τη συναίνεση των ενδιαφερομένων, είναι οι καταγγελίες που δέχεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το 2007 η Αρχή δέχθηκε περισσότερες από 1.000 καταγγελίες και προσφυγές για τη χρήση προσωπικών δεδομένων από μη εξουσιοδοτημένους. Ωστόσο, περισσότερα φαίνεται να είναι τα περιστατικά σιωπηλής αποδοχής, που διαιωνίζουν και το φαινόμενο και κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον έλεγχο και περιορισμό του. Σοβαρές συνέπειες στην αποτροπή και στον έλεγχο του φαινομένου διαδραματίζει ωστόσο και το γεγονός ότι συγκεκριμένες καταγγελίες για παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων εκδικάζονται σε βάθος χρόνου, με αποτέλεσμα να μην προλαμβάνεται και να μην αντιμετωπίζεται η παράνομη δοσοληψία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο εμπορίας προσωπικών δεδομένων μέσω του διαδικτύου;

- Σκοπεύει να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα εξέτασης και εκδίκασης περιπτώσεων παράνομης διαχείρισης προσωπικών δεδομένων, ώστε να λαμβάνονται άμεσα τα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών;

Απάντηση Υπουργείου